Naar hoofdinhoud Naar footer

Over het VSV

Wat is het Verloskundig Samenwerkingsverband?


In het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties al jaren intensief samen aan de beste zorg voor moeder en kind. Thuis en in het ziekenhuis.

Het VSV heeft meerdere doelen. Zo draagt ze er onder andere aan bij

  • dat de geboortezorg goed georganiseerd is,

  • dat deze voldoet aan een hoge kwaliteit,

  • dat er continu├»teit van zorg is en

  • dat er goede informatie is voor de zwangere vrouw en haar partner.

Sinds 2016 doen de partners van het VSV Assen e.o. alle voorlichtingsactiviteiten samen.

Bestuursleden

  • Hemmo van der Wal: voorzitter (vertegenwoordiger kraamzorg)
  • Sjoukje Oevering: penningmeester (vertegenwoordiger tweedelijns verloskundigen)
  • Lucia Simons: secretaris (vertegenwoordiger eerstelijns verloskundigen)
  • Marjoes Droogh: lid (vertegenwoordiger gynaecologen)
  • Nienke Bakker: lid (vertegenwoordiger eerstelijns verloskundigen)

Intakegesprek en echo

Wanneer je ongeveer acht weken zwanger bent, kom je bij een verloskundige voor een intakegesprek en een echo. Ook als je bij de gynaecoloog onder controle bent, doet de verloskundige de intake.

Bij dit intakegesprek neemt de verloskundige het al ingevulde vragenformulier met je door. Zo weten we alles over jullie gezondheid. Naar aanleiding van dit gesprek overlegt de verloskundige met de gynaecoloog; samen zullen we dan beslissen welke zorg in jouw situatie de beste zorg is.

Tijdens het intakegesprek nemen we je persoonlijke zorgpad ook door. Zo weet je precies welke controles en onderzoeken er gedurende de zwangerschap nodig zijn.

Thuis bevallen

Wanneer de gezondheid van jou en de baby goed is, kan je er natuurlijk voor kiezen om thuis te bevallen. Thuis voel je je misschien meer op je gemak, wat een voordeel kan zijn. Persoonlijke voorkeuren en wensen die jullie hebben rond de bevalling bespreken we graag. Afspraken leggen we vast in een bevallings- of geboorteplan. Hier kunnen wij tijdens de bevalling dan rekening mee houden.

In het ziekenhuis bevallen

Wanneer je kiest voor een ziekenhuisbevalling of naar het ziekenhuis toe gaat met een medische indicatie of complicatie, doen we er alles aan om jouw bevalling in een zo comfortabele mogelijke omgeving te laten plaatsvinden. Zo kan je partner blijven slapen in het ziekenhuis en blijft de baby zo veel mogelijk bij jullie op de kamer. Lees hierover meer op de website van het WZA.